Kladdkaka

I senaste numret av Buffé hittade jag, enligt dem i alla fall, det bästa receptet på kladdkaka, och jag blev sååå sugen på att prova! I förrgår fick jag ett infall och tänkte provbaka den, men efter alla bullar och kakor och stökande hela dagen hade jag ingen lust alls till det. Men ingredienserna är handlade så ikväll tänkte jag slå till!

Först tänkte jag skippa toppingen, då kladdkaka är så gott som det är, men sen ångrade jag mig och tänkte prova limetoppingen!! Låter hiskeligt gott!!

Bästa kladdkakan
Ingredienser

Limetopping

Kaffetopping

Nöttopping

Gör så här

 

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smält smör och låt svalna. Rör hastigt ner socker, kakao, vaniljsocker, salt och ägg, ett åt gången. Tillsätt vetemjöl och rör hastigt till en slät smet. Häll smeten i en smord form (22 cm diameter). Grädda i mitten av ugnen 15–18 minuter. Välj en av toppingen eller ät kakan som den är.

Limetopping: Blanda färskost, florsocker, riven kokos, rivet skal och juice av lime och riven vit choklad. Bred över kakan och strö över rivet limeskal.

Kaffetopping: Blanda smält smör med kakao, vaniljsocker, florsocker och starkt kaffe. Låt svalna lite. Bred över kakan, toppa med Non Stops.

Nöttopping: Smält nougat. Bred över kakan. Strö över salta, rostade nötter.

.

Både kaffe- pch nöttoppingen låter oxå snuskigt gott, men ikväll får det bli lime.

Hittade även lite "tips" för att få kladdkakan precis som man vill ha den på ica.se:

Kladdig kladdkaka

Det räcker med få ingredienser för att resultatet ska bli riktigt kladdigt. Knepet är att röra ihop smeten fort för hand, med så få varv som möjligt. Tänk även på att låta det smälta smöret svalna något innan du tillsätter de övriga ingredienserna.

Seg kladdkaka

Att byta ut en del av sockret mot sirap gör kladdkakan extra seg och kompakt med en smak av kola. Efter gräddningen kan kakans yta bli ojämn och bubblig. Detta på grund av att sirapen under upphettning "kokar upp" vid högre temperatur.

Hög kladdkaka

En klassisk kladdkaka blir oftast låg och platt. För den som vill ha lite högre kladdkaka är knepet att vispa äggvitor till hårt skum och försiktigt vända ner detta i smeten. Ett annat alternativ är att tillsätta 2 tsk bakpulver i standardreceptet (här påverkas mest kanterna, kladdkakans mitt sjunker ner efter gräddning).

Kladdkaka med smak av kola

Om du vill ha en extra touch av kolasmak i din kladdkaka kan du ersätta hälften av strösockret mot farinsocker eller muscovadosocker. Dessa ger en härlig kola- och lakritssmak.

TIPS!

  • En kladdkaka bör gräddas i mitten eller längst ned i ugnen för att den inte ska bli för torr.
  • Normala tider och temperaturer är mellan 12-30 minuter respektive 175-150 grader.
  • Kladdkakan smakar oftast bäst dagen efter, då den har blivit fastare i konsistensen. Med andra ord, en perfekt efterrätt att förbereda dagen innan.

Jag längtar!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback