FF sjukt!

Ja, lilleman alltså.
Fast det går upp å ner!
Feber i gårkväll, feberfri imorse. Tyckte han kändes febrig innan han somnade nu.
 
Däremot har han kräkts och hostat rätt mycket på morgonen.
Och det är ju bra, så att slemmet kommer ut.
Men mindre bra då han inte fått i sig så mycket mat.
Och inte vill han dricka vatten heller.
Amma gör han gladeligen, och försöker ge mat i småsmå doser, så det får stanna kvar.
 
Just nu sover han som sagt.
Tänkte imorse oxå "Näe, men idag stannar vi inne när han kräks och har sig" men efter en halvtimmes sovning på soffan så kände jag sen att "Näe, människor mår bra av friskluft även om man är förkyld, och man behöver framförallt sova om man ska orka bli frisk!!" 
Så det blev en promenad med vagnen, där han faktiskt höll sig vaken ett tag, dock rätt lugn och tillbakalutad, och sen somnade han. Så nu sover han, förhoppningsvis gott!
 
E säger att de lätt blir uttorkade, och nu när han kräkts flera gånger så är det klart att tankarna går dit, hur märker man om de börjar bli uttorkade? När bör man bli orolig? Och vad kan man göra åt det? Måste man fara in och få dropp eller kan man göra nåt själv? Inte för att jag tror det är nån fara just nu då han ammat och ätit lite mat som fått stanna kvar, men ifall??
 
 

Kommentarer
Postat av: Kickan

Barn förlorar massa vätska vid feber OCH kräkning, det är viktigt att ersätta! Blir de uttorkade rubbas saltbalansen (natrium, kalium, magnesium vilket kan ge kramper och hjärtarytmier. Gör egen vätSkeersättning (salt, socker och vatten. Googla för recept) och pyttsa i några skedar men ofta. Tecken kan vara slöhet, att han inte skriker eller protesterar eller om han kissar mindre/gråter utan tårar. Kroppen avdunstar 12 ml/kg/dygn + 200 ml/dygn för varje grads feber! + det han kräks förstås. Min erfarenhet är att det inte är några problem att få hjälp på barnkliniken om man söker vård, hellre att åka in en gång extra.

2012-10-18 @ 17:22:07
Postat av: Helena

Oj! Ok, tack! Det var svar på tal!
Han har inte kräkts nåt mer sen de två gångerna i morse, och han har ammat mer än vanligt och jag har hällt i mig så mycket vatten att jag springer på toa var tionde minut nu. Han har precis ätit en stor portion gröt med stor aptit, och han skrattar och sprattlar som vanligt när han inte är trött/hungrig. Så blir det inga mer kräkningar eller så, så tror jag att det är lugnt. Blir det mera så ringer vi 1177! OK?

2012-10-18 @ 21:17:04
URL: http://www.helelena.blogg.se
Postat av: Helena

Förresten, ska man ge de alvedon vid feber, eller ska man försöka undvika det och härda ut så länge det gå, och de inte lider så mycket av den?

2012-10-18 @ 21:20:10
URL: http://www.helelena.blogg.se
Postat av: Kickan

Ja man ska ju såklart inte måla fan på väggen. Det låter bra. Grindvätskebehovet är 30 ml/kg/dygn för vuxna, vet ej vad det är för barn dock. Feber är ju kroppens sätt att döda bakterier och inget att vara rädd för, men visst, stiger febern och han verkar lida ska man såklart ge alvedon.

2012-10-18 @ 22:30:30
Postat av: Anonym

Jag menade inte att det lät så illa att ni måste fara in NU, utan mer generellt. När jag jobbade på akuten kom det småbarn dagligen och jag var aldrig med om att någon blev nekad att träffa läkare.

2012-10-18 @ 22:34:37
Postat av: Maria

Kiss i blöjan brukar vara riktlinjer om man läser om sjuka bebisar. Så länge dom inte är slöa och man får byta några blöta blöjor per dygn så. Sigge hade tom gul/röd urin när vi åkte hem från sjukhuset, då var han inte slö men fick ju i sig för lite vätska. Och Alvedon är ju inte nödvändigt om dom inte verkar påverkade, febern gör ju nåt bra. Men har dom jättehög tror jag 1177 brukar rekommendera det. Tillit till dig själv, du VET när nåt är fel på riktigt! Sigge sover inget heller nu, antagligen p g à förkylningen. Bara vaknar å är ledsen, så jobbigt!!!

2012-10-19 @ 21:18:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback