Mina matvanor!

Tack för bra tips!
Fast jag känner, att jag är inte så långt ifrån det där...
Ungefär såhär ser en vanlig vardag ut för mig.
*Frukost kl.8.00
En portion fiberhavregrynsgröt/rågflingegröt, som minst nyttigt vanlig havregrynsgröt med hallonsylt och ingen mjölk. En kopp te med lite mjölk i.
En knäckemacka med alt. lite smör, leverpastej och gurka/lite smör, ägg och lite kaviar/bara mjukost.
Äter nästan aldrig mjukt bröd och om jag gör det så är det grovt. Äter ett bröd från Fazer som heter Frökusar nu, om jag äter mjukt bröd hemma. Ingredienser kommer här:
Vitt bröd äter jag så gott som aldrig.
Kanske nån helg, om jag är riktig sugen.
Om man räknar bort tunnbröd i julas så har jag nog ätit vitt bröd 1 gång det senaste halvåret, alltså inte så ofta.
*Lunch kl. 11.15
Blir inget mellanmål på förmiddagen, men å andra sidan är det bara tre timmar mellan måltiderna, så det känns inte nödvändigt.
Och då försöker jag köra ungefär tallriksmodellen, tar ca 1/4 av tallriken var av sallad och kokta grönsaker, mer sallad blir det nog, och ja, kanske lite mer än 1/2 med mat. Och äter en portion. Svårt att säga fördelning kolhydrat/protein.
*Mellanmål kl.14.15
En knäckamacka, samma som frukost, och en kopp te.
Men om jag ska träna direkt efter jobbet, innan middag så tar jag två, för annars hinner jag få blodsockerfall och bli svimfärdig innan maten! Kanske är för lite??
*Middag nångång 17.00-18.00
Och det är väl kanske där det är störst problem.
Vi har sällan sallad eller grönsaker till maten, och det blir mycket pasta och "husmanskost", i alla fall de veckor vi har V. Annars brukar jag försöka göra lite lättare saker (fast jag använder inte så mycket lightprodukter, försöker undvika det) som gravad lax och sallad med feta och avokado. Men jag brukar försöka äta 1-2 morötter innan maten, så jag får i mig lite i alla fall.
*Sen brukar jag äta frukt till kvällsfika, en apelsin och ett äpple eller morot och en kopp te eller vatten.
Annars blir jag hungrig innan jag somnar, men ibland funderar jag på om det är för lite när jag tränar.
.
Vatten dricker jag mycket av, vet inte hur många liter, men det blir nog minst 2/dag, i alla fall om det är träningsdag, är det vilodag blir det lite mindre. Brukar dricka två stora glas innan måltiderna.
.
Som sagt, det känns inte som om jag är helt fel ute, förutom med middagarna, men det är svårt när man lagar åt två till, varav den ena är väldigt selektiv i maten, och den andra vill ha "riktig mat" med mycket kolhydrater, annars blir han inte mätt, och som inte riktigt gillar när jag experimenterar med nya saker som nedanstående.
Jag skulle kunna äta sallad med lax/kyckling, fisk, bulgur och quinoa och sånt varje dag om jag var själv.
.
Helgerna ser såklart annorlunda ut.
Ingen gröt till frukost, men äggröra, knäckemackor med mjukost och avokado, te.
Blir oftast ingen direkt lunch, eftersom frukosten blir sen, tar nån frukt eller morot.
Middagen varierar både innehåll och tid.
Försöker att inte äta alltför mycket gott som chips och godis, och om det blir det så försöker jag begränsa det till nån dag bara, inte alla tre, som det lätt blir ibland.
.
Några nya tips på det??

Kommentarer
Postat av: Kickan

Först av allt får du fundera hur viktigt det är för dig att du får äta hälsosammare middag, att E får sina kolhydrater eller att V får sin mat? Vem ska få ha störst inflytande vid middagsbordet? Åtminstone måste ni komma till en kompromiss! Istället för att göra gräddiga pastasåser kan man ha passerade tomater som grund t.ex. Och byt ut all pasta mot fullkorn! Det smakar ju likadant! Om ni ändå inte ändrar vanorna, så se till göra en stor sallad varje kväll till dig själv som du börjar med att fylla ½ tallriken med och sen lägger dit den andra maten. Tänk "sallad med mat" istället för "mat med sallad". Eller om de andra äter pasta med nåt onyttigare tillbehör kan ju du bara ta pastan och göra en pastasallad. En annan viktig sak med pasta är att en portion är 70 gram(okokt vikt)! Tro mig - väger man inte äter man otroligt mycket mer! Men tro mig även att 70 gram räcker långt! Det kanske ser lite ut i början men det räcker gott och väl! och äter du dessutom massa sallad till så kan du nog dra ner ännu mer på pastan, ca 55-60 gram. Rannsaka dig själv om det kanske förekommer småätande under dagen som du inte tänker på. Det är lätt hänt att man inte ens "registrerar det". Skriv matdagbok ett par dagar för och se? Om de andra vill äta feta pommes till köttet: gör t ex coleslaw eller bakad potatis eller tomat/rödlöksallad att ha till. Och sluta med allt vad burkbea heter - kör på tzatziki med mycket gurka som dressing istället!

2011-02-09 @ 18:57:12
Postat av: Mor

Kan ju inte hålla med om att fullkornspasta smakar som vanlig pasta!! Den smakar KAMS!! Och kams och köttfärssås är inte gott ihop!!

2011-02-09 @ 19:34:17
Postat av: Maria

Skulle oxå tipsa om matdagbok!!! Otroligt nyttigt på flera sätt, dels för att se vad man verkligen stoppar i sig, ofta mer än man tror! Men oxå för att man "inte vill" skriva upp en massa skit i den, då undviker man oxå det! Å skippa färdigprodukterna som ni iaf åt förut - räksallad, potatissallad, strips, schnitzel, läsk osv men mera grönsaker är nog rätt väg och oftare. Då kommer du nog märka skillnad!

2011-02-09 @ 19:55:19
Postat av: Helena

OK, ska svara lite här.

-Att V får mat är såklart prio ett, och jag vet inte om jag orkar, har tid eller råd att laga flera rätter varje dag. Dock är ju en sallad till ett bra tips. Har gjort coleslaw nångång, och det är gott och håller länge. Går ju även att köra utan creme fraiche. Kanske får återuppta det.

-De gräddiga pastarätterna står nog jag för är jag rädd, bara för att slippa makaroner och korv, hamburgare med strips och samma mat varje dag.

-Fullkornspasta funkar för mig, ej för övriga familjemedlemmar, kanske får koka två kastruller?

-Småätande, nej jag kan nog faktiskt helt ärligt säga att det INTE förekommer småätande. Finns inte tid till det. Det är hem, träna, lagaoch äta middag, duscha och sen kvällsfrukten. Möjligtvis nån frukt innan träning, och nån korvskiva vid matlagningen, men inget annat. Och en kaka om vi hälsar på nån, vilket jag heller nästan aldrig hinner med. Och då tar jag en, och skippar kvällsfikat.

-När vi lagar kött gör vi alltid hemmgjorda klyftpotatisar gjorda med olja, inga strips!

Dock kan det bli lite bea, men jag försöker ta så lite som möjligt... Hmm, ok, klart att det är möjligt utan oxå.... Men ja...

-Åt schnitzel idag!! Haha! men det var dock länge sen vi åt den färdigköpt, vi gör den själv av skinkinnanlår. Visst blir det onyttigt ändå med ströbröd och mjöl, men den känns betydligt hälsosammare än den färdigköpta malda massan. Och betydligt godare!!

-Färdigsallader äter jag inte heller mycket av, om det inte blir kris som när vi for till Härnösand och hämtade crosstrainern så blev det en stor mosbricka med räka, men det är en gång!!

-Läsk, ja, med undantag från nån enstaka middag på slutet, som tacos i lördags, så dricker jag väääldigt sällan läsk. Dricker vatten, och köper jag nåt så blir det vatten, kolsyrat med smak eller Imsdal.

-Och så måste jag lägga till att sist vi åt hamburgare hemma så tog jag Frökusarna som bröd istället för vanligt bröd, supergott!! (Annars är hamburgerbrödet nåt jag glömt att jag äter, som det enda vita brödet. Men i framtiden blir det frökusar!

-Matdagbok, hmm, det känns så jobbigt... Känns som om träning och träningsdagbok tar nog mycket tid!

Ska fundera på saken...

2011-02-09 @ 20:18:41
URL: http://helelena.blogg.se/
Postat av: Kickan

OK, men kör på mer sallad och mindre "annat", tänk på hur stora portioner du äter. Forskningen visar att äter man på en mindre tallrik blir man ändå mätt på att bara ta en portion - kan det vara nåt? Om det absolut inte går med fullkorn, köp fiberpasta från kungsörnen. Det smakar då inte annorlunda men är lite nyttigare. Eller blanda vit med fullkorn i samma kastrull? Gör klyftisar på bakplåspapper, utan olja. När jag läser det du nyss skrev ser jag även ett annat mönster, "jag dricker inte läsk, bara i lördag", jag äter ingen kaka bara den gången etc. En kaka i veckan känns lite men en kaka + en läsk + en schnitsel + ... i veckan blir lite mer.. Inte för att det är så illa egentligen kanske men kan ju ha betydelse för viktnedgången.



Tips på alternativ till pasta med korvstuva som kanske även de andra gillar:

*Fullkornswraps med valfri fyllning, t ex grillad kyckling, massa sallad och tzatziki.

*Fullkornspajer

*Gör inte alltid bara klyftpotatis, byt ut potatisen mot ex palsternacka (skitgott, gillar nog även V och ser ju ut som potatis), rödlök, rödbeta mm mm

*Sparris som "huvudtillbehör"

*Soppor!!!

*Thairödcurrysoppa (dvs äta den utan ris utan helt enkelt, som soppa)

*nudelwok med paprika, kyckling

*älgkötte! bästa, magraste köttet

2011-02-09 @ 20:40:12
Postat av: Helena

Jo, den har vi använt, och den funkar, fiberpastan alltså. Smart att blanda i samma kastrull, har jag itne ens tänkt på. Och ang. läsk och kakor och sånt, så jo, det händer ju nångång (fast inte läsk, det är vääääääääldigt sällan jag dricker läsk!! Var bara tvungen att försvara mig där! men jo, I get the point!) Och det har ju varit lite mitt upplägg, att jag inte ska köra en strikt diet, och så börja sakna saker, och sen svulla i mig, så därför tar jag EN kaka när vi fikar istället för ingen, ingen, ingen och så sen en massa!! Samma med godis och chips.... Men såklart, det är ju kanske nåt man måste dra in på ännu mera om vågen står stilla.

Sopporna är ett alternativ som jag gärna skulle äta mer av, men som även där min familj inte alls vill ha! Kanske får göra nåt storkok och ha i frysen, så kan jag ta fram när de andra äter hamburgare!

2011-02-09 @ 20:54:39
URL: http://helelena.blogg.se/
Postat av: Maria

2011-02-10 @ 13:04:47
Postat av: Maria

Ja jag skrev ju förut! För innan du tränade åt nu lite så! Bulgur istf ris? Grönsaker på fryspåse?

Men prova skriv matdagbok en vecka så känner du får se! För bästa effekten är att man inte vill fylla den så mycket och äter mindre därför, om du redan har en träningsdagbok skriv bara in maten i den oxå! Å ett storkok soppa är ingen dum ide, kan du äta annat om du vill! Men vikten går nog neråt iaf, det är nig helgerna som är värsta boven i dramat! Att minska till onyttigt en dag istf tre!

2011-02-10 @ 13:08:48
Postat av: Mor

Gör ett storkok med Chili Con carne, stek 2 påsar kycklingklubba och styckfrys. Perfekt att ta fram o göra sallad eller annat till om dom andra äter "onyttigheter" och blir inte så omständigt att laga olika mat. Sen är det väl så att du ska äta "mer" när du tränar mer, så inte kroppen ställer in sig på svält och ämnesomsättningen går ner.

2011-02-10 @ 13:43:03
Postat av: Helena

japp, jag hör er! Det känns ju som konstigt att man helt plötsligt skulle äta för lite, när man alltid ätit för mycket. Men det är väl lite där man funderar, hur mycket ska jag äta??

2011-02-10 @ 15:46:35
URL: http://helelena.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback