Herregud i himmelen, kan det aldrig vara bra???

Nu när foten börjar kännas hyfsat bra, vad händer då??
Jo, förkylning såklart!!!!

Eller den har inte brutit ut än, men det är en stor klump med snor som smärtar i min hals, och små feberkänningar... Typisk inledning på förkylning!

Men jag vill inte, vill inte, vill inte!!!

Såhär blir det jämt när jag börjar komma igång med motion och träning!!! JÄMT!!!
Som om man inte har svårt nog att få kroppen att röra på sig!!!

Näe, nu ska jag göra allt i min makt för att mota bort detta, så det inte blir nå värre än såhär!!!

Har ni nå husmorstips på hur man motar förkylningen i grind så ge mig dem!!!

Mamma kanske vill komma med hennes kur....????

 

Såhär säger Wikipedia:

Förkylning är den vardagliga, sammanfattande benämningen på infektioner som drabbar de övre luftvägarna och näsans slemhålor. Akut viral nasopharyngit är det vetenskapliga namnet. Förkylning orsakas vanligen av rhinoviruset.

Vanliga symptom är öm hals, rinnig näsa, täppt näsa, nysningar och hosta. Ytterligare symptom kan vara ögoninflammation, muskelsmärta, trötthet, huvudvärk, muskelsvaghet och minskad aptit. Feber och utmattning är vanliga vid influensa. Förkylningens symptom försvinner vanligtvis efter någon vecka, men kan även vara i upp till två. Symptomen kan vara allvarligare för spädbarn och unga barn. Även om sjukdomen vanligtvis är mild och ofarlig så brukar ofta patienter med förkylning ta till medicinsk hjälp i form av receptfria läkemedel och kan bli hemmavarande från skola eller jobb.

Behandling

På grund av att förkylning är ett så pass vanligt tillstånd förekommer en mängd huskurer och behandlingar med mer eller mindre bevisad effekt. En skämtsam tumregel inom sjukvården säger att en behandlad förkylning går över på 2 veckor medan den obehandlad tar 14 dagar. En bra dokumenterad behandling saknas alltså och man är utlämnad till symptomlindring. En förkylning är dock vanligen lindrig och självbegränsande.

Antibiotika

Då förkylning beror på virus, och inte bakterier, fungerar inte antibiotika. Därför ska det det inte användas som behandling, eftersom det kan leda till resistensutveckling.

Symptomlindrande medicin

  • Smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol (Alvedon, Panodil) eller acetylsalicylsyra (Magnecyl, Treo).
  • Nässprej som minskar svullnaden i näsan genom att dra ihop blodkärlen
  • Slemlösande hostmedicin. Försiktighet med kraftiga hostdämpande mediciner, eftersom de kan leda till att slemmet inte hostas upp, vilket kan leda till allvarliga konsekvenser.

Naturläkemedel

Olika örtteer och ingefära sägs kunna lindra förkylningssymptom. Vitlök och lakrits har föreslagits som behandling men dess effektivitet är inte bevisad.

C-vitamin

Den förste som framlade teorin att höga doser c-vitamin skulle förhindra förkylningar var den dubble nobelpristagaren Linus Pauling som redogjorde för detta i sin bok Vitamin C and the common cold. Moderna metaanalyser har inte kunnat påvisa något sådant samband.

Echinacea

Extrakt från Echinacea (läkerudbeckia) används som naturläkemedel mot förkylning. Studier visar dock att detta troligen saknar medicinsk effekt.

Träning

En annan missuppfattning är att förkylningar kan tränas bort. Vid förkylning rekommenderas vila och att undvika hård fysisk ansträngning. Om du anstränger eller tränar kroppen under förkylning kan det leda till hjärtmuskelinflammation.

Vad brydd jag blev på punkten angående Träning. Det är ju vad många säger, att träna bort det. Det senaste jag hört, från flera håll, som jag tyckte lät vettigt och har gått efter är att man kan träna med vilka symptom som helst, utan halsont, för det kan leda till halsfluss(??) eller nån inflammation i halsen i alla fall...

Jaja... Lär väl överleva i alla fall...
Nu ska jag strax äta våran första hemgjorda Biff Stroganoff!!
Har gått och varit sugen på det i några dagar nu, och nu blir det!!

Med min älskling som är hemma igen förresten!!!!

Och sen blir det film och slapp i soffan!!
Har fått lite filmer i datorn, så vi ska för första gången koppla in den i tv:n och kika genom den!!
Welcome till 2000-talet!!

Ha en trevlig kväll hörrni!!

Puss på er!!


Kommentarer
Postat av: Lotta

Hej Helena!

Vad roligt att du också har en blogg. Jag lägger genast till dig i favoritlistan. LÄtt att hitta då!

Jag visste heller inte att du hänger ihop med Emil. Hälsa honom så gott!

Ha det toppen.

kram lotta

2010-04-16 @ 22:45:53
URL: http://atollenrock.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback