Hälsofreak!

Har kommit på mig själv att alldeles omedvetet börjar bli mer och mer "hälsofreakig" eller vad jag ska säga.
Har efter tips från Svärmor börjat dricka ett glas med vatten och en msk äppelcidervinäger varje morgon. Tydligen ska det vara bra, och minska suget, letade lite på nätet nu och hittade lite info om varför äppelcidervinäger är bra, läs här nedan. Sen så har jag minskat på mitt kaffedrickande, inte för att jag nånsin varit nån stor kaffedrickare, men en vanlig dag slinker det väl ner 2-4 koppar, och så te till frukost och mellis. Nu när jag dricker mycket vatten så tänker jag såhär vajre gång jag är på väg mot perkulatorn "Men om jag försöker dricka mycket vatten, avrför ska jag då hälla i mig en massa vattendrivande??" Det verkar jju dumt, så därför dricker jag allt oftare ett glas vatten istället för kaffe, och på kvällarna så gör jag eget ingefärste med en sked honung i, istället för vanligt te med koffein och annat i. Även ingefära har många positiva hälsoeffekter, som ni kan läsa om lite längre ned, och honug är itne så dumt det heller, förutom att det är väldigt sött då!
Så helt ofrivilligt, och oplanerat, så börjar jag verkligen ta min hälsa på allvar, vilket känns väldigt bra!
Det är ju mycket lättare att fortsätta med det, när det kommer av sig självt, istället för att man ska försöka tvinga sig själv till saker man inte vill!


Många användningsområden
Det finns otroligt många användningsområden beskrivna för äppelcidervinäger. Av utrymmesbrist kan här bara några få exempel nämnas. Användningen sträcker sig från medel för utvärtes bruk till behandling av höga blodfetter, förkylning, gasbildning, irritabel tarm och andra matsmältningsproblem, övervikt, huvudvärk inklusive migrän, ledbesvär, muskelbesvär och kronisk trötthet. För att inte tala om dess många användningsområden i köket. För den som vill fördjupa sig mer i området finns en informativ och trevligt skriven bok - Naturligt frisk med äppelcidervinäger. Den är författad av Margot Hellmiss
 
 
 
Äppelcidervinäger är en gammal huskur som är välkänd inom folkmedicinen.

En av de mest positiva egenskaperna hos äppelcidervinäger är att det sänker GI-värdet. Det betyder att man med äppelcidervinägerns hjälp får en jämnare blodsockernivå och att suget minskar.

Äppelcidervinäger har ett lågt pH-värde. Det gör att de enzymer som spjälkar stärkelsen i maten fungerar långsammare. Måltiden ger då en långsammare blodsockerstegring, vilket kan göra att vi känner oss mätta en längre tid efter måltiden. 

8.    Varför ska jag dricka äppelcidervinäger?
Det är vetenskapligt bevisat att flytande vinäger hjälper till att hålla blodsockret på en jämnare nivå mellan måltider.

11.    Vilka positiva hälsoeffekter kan äppelcidervinäger ha?
När man intar äppelcidervinäger i samband med måltid får man en minskad insulin- och blodsockerökning. Nedbrytningen av kolhydrater går långsammare och på så sätt sänks GI-värdet. Genom den jämnare blodsockertillväxten upplever man också en längre mättnadskänsla, vilket i sin tur medför att man inte känner sig sugen på att småäta mellan måltiderna. På så sätt blir det lättare att hålla vikten och till och med gå ned i vikt.

Info från
http://www.primavi.se/drycker/artikel.cfm?newsID=304&%C3%84ppelcidervin%C3%A4ger
http://www.sundatips.se/home/content.asp?page=12
http://www.matochdrycker.se/fragor-och-svar-om-appelcidervinager/


FARMAKOLOGI:
Ingefära stimulerar receptorer i magsäcken, vilket innebär att aptiten och matsmältningen stimuleras.
Ämnet Zingeron i ingefära har antiinflammatoriska
egenskaper. Ingefära har därför en positiv effekt på ledgångsreumatism. Shogaol är hjärtstärkande.
Ingefära stimulerar andning och blodcirkulation
i hjärnan
och kan därigenom även reducera smärta vid huvudvärk.
Ingefära är effektivt mot illamående och åksjuka. 

8 skäl att äta ingefära

1) Artros
Några studier visar att ingefära kan lindra vid artros, ledförslitning. Till exempel visar en indisk-amerikansk studie på signifikant bättre smärtlindring än placebo vid artros i knäna. Effekten sågs både efter 16 och 32 veckors användning. I studien användes ett ayurvediskt kombinationspreparat som även innehåller gurkmeja.
   I ett försök med broskceller från suggor såg man att ingefära kan hämma bildningen av inflammatoriska ämnen i lederna.
   Ingefära minskar smärta och inflammationer på ett liknande sätt som vanliga värktabletter, genom att hämma ett enzym som heter cox.

2) Cancer
Flera av ämnena i ingefära tycks kunna påverka uppkomst och tillväxt av tumörer. Forskning på djur har också visat på cancerskyddande effekter. Än saknas studier på människor.

3) Diabetes
I Afrika används ingefära traditionellt mot komplikationer vid diabetes. En färsk studie på råttor och möss ger stöd åt den användningen; man såg en antiinflammatorisk, blodsockersänkande och smärtstillande effekt.

4) Fettförbränning
Ingefära gör att vi känner oss varma. Det kan vara ett tecken på ökad ämnesomsättning, men än saknas forskning som visar om detta verkligen stämmer. 

5) Förkylning
Ingefära används som huskur vid förkylning. Som flera andra heta kryddor stimulerar den salivavsöndringen, vilket kan dämpa hosta och irritation i halsen. En studie visar också att ingefära kan dämpa köldrysningar vid förkylning.

6) Hjärt-kärlsjukdomar
Djurförsök visar att ingefära har kolesterolsänkande effekt och kan minska uppkomsten av åderförkalkning. Den tycks också kunna minska risken för blodpropp. Ett försök på människor visar att fem gram torkad ingefära (två teskedar) tillsammans med en fet måltid förbättrar blodets proppupplösande förmåga.

7) Illamående
Ingefära kan lindra vid olika typer av illamående. Till de bäst studerade områdena hör graviditetsillamående, där fyra av sex placebokontrollerade studier visar effekt. Ett halvt kryddmått fyra gånger om dagen är en vanlig dosering. 
   Även vid illamående efter operation kan ingefära lindra. Till exempel visar en thailändsk studie på halverat illamående vid en bukoperation. Av dem som fick tre kryddmått torkad ingefära en timme före operationen mådde 20 procent illa och kräktes sex timmar efteråt, mot 40 procent i placebogruppen.
   Några studier visar också på lindring av åksjuka i bil eller på sjön, men detta område är inte lika väl studerat.

8) Matsmältningsbesvär
Ingefära innehåller ämnen med kramplösande egenskaper. Det kan vara en förklaring till den traditionella användningen vid matsmältningsbesvär, som kan visa sig som magknip eller gasbildning. 

Info kommer från:
http://www.ortblomman.com/ortbiten/ingefara.html
http://www.halsa.se/artiklar.asp?id=14&artikelid=109&com=t


Honung har använts i läkekonsten under tusentalsår mot mängder av åkommor. Än idag upptäckts nya användsområden för honung inom medicinen. Honung har ett lägre GI, innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter, och smakar mer än socker. Honung är därför alltid ett bättre alternativ till socker.

En genomgång av tidigare vetenskapliga belägg och forskningsresultat visar att honungen har en mångsidig funktion. Honung består mest av olika sockerarter i form av glukos och fruktos. Ändå har honungen en bevisad läkande effekt på sår, vid förkylningar och för att motverka karies. Honung innehåller också ämnen som proteiner, vitaminer, antioxodanter, och mineraler som har en vårdande verkan.

Det är utmärkt att ta honung innan man går och lägger sig. Kroppen behöver energi under natten och fruktosen som finns i honungen underlättar upptaget av blodsockret och återhämtningen av glukos i levern förbättras. Kroppen återhämtar sig fysiskt och det visar sig att man inte har några stresshormoner i kroppen när man vaknar på morgonen.

För diabetiker är honungen det bästa sötningsmedlet. Det har ett lågt glykemiskt index och tack vare innehållet av det mycket söta fruktoset, ger det färre kalorier än vanligt bordssocker per användning. Fruktoset gör också att honung inte ger samma blodsockertoppar som bordssocker.

Vid flera jämförelser mellan användning av bordssocker och honung har forskare visat att honung ger mindre kroppsfett, att honungen är lugnande och förbättrar minnet. Man har också sett att honungen gynnar det gosa kolesterolet.



Info från: (Och mer att läsa finns här..)
http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1467
http://www.svenskhonungsforadling.se/2/1.0.2.0/72/1/
http://www.alltomhonung.se/
http://www.wermdobiodlare.se/under/waerm-s/honung.pdf

Ja, det var väl bara det jag ville säga!

Kommentarer
Postat av: Andrea

Jag vet inte riktigt hur jag hittade din blogg, men jag är glad att jag gjorde det :D. Prenumererar nu på din blogg på BlogLovin'!

2012-03-18 @ 19:13:24
URL: http://hemförsäkringidag.se
Postat av: Therese

Jag tycker att du har en riktigt nice sida! Har du tid så slå även ett öga på min :).

2012-09-01 @ 20:31:04
URL: http://allaprivatlan.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback