Å vad gör ni då?

Huvudlöss (hårlöss, löss)

Huvudlöss är vanligt bland barn. De sprids genom kontakt huvud mot huvud. Det är viktigt att behandla för att hindra spridning. Du kan köpa behandlingsmedel på apoteket och behandla själv. Lössen beror inte på dålig hygien.

Se filmen om huvudlösskamning
Huvudlöss är ett vanligt problem, särskilt bland barn. Det har inget med dålig hygien att göra, och därför kan man heller inte tvätta bort huvudlöss. Lössen sprider inte sjukdomar. Huvudlöss är obehagliga men går för det mesta lätt att bli av med.

Huvudlusen är en gråsvart, 2–3 millimeter lång platt insekt utan vingar. Den lever bland hårstråna på kroppen, oftast på huvudet. Djuren lever på blod från hårroten och biter sig genom huden. Det är betten som kliar och irriterar.

Symtom

Oftast orsakar huvudlöss klåda, men inte alltid. Man kan ha huvudlöss utan att det kliar.

Luskamning

Det kan vara svårt att upptäcka lössen i håret. Undersök först huvudet efter löss och ägg. Lössen lägger ljusa ägg som klistras fast på hårstråna intill hårbotten. Äggen kallas även gnetter. Det kan vara svårt att upptäcka lössen i håret. Leta noga med en tät luskam som finns att köpa på apoteket. Titta särskilt noga i nacken och bakom öronen. Kamma håret över ett vitt papper så syns lössen tydligare.

Gör så här:

  1. Börja med att kamma igenom bakhuvudet. Gör en lodrät bena och kamma håret åt vardera sidan.
  2. Gör sedan en ny bena alldeles intill och kamma på så sätt igenom hela håret från sida till sida.
  3. Kamma sedan igenom håret uppe på hjässan, noggrant bena för bena till hela håret är genomkammat.
  4. Fortsätt sedan kamma håret från pannan till nacken vågrätt och därefter tillbaka igen från nacken till pannan.

Förebyggande

Det bästa sättet att förebygga spridning av löss är att med jämna mellanrum undersöka håret med hjälp av en luskam. Detta är särskilt viktigt vid terminsstart i skola och förskola där löss sprids lätt mellan barn.

Om någon i en familj eller barngrupp har löss måste även de övriga undersökas noga med finkam/luskam.

Det är sällan nödvändigt att byta eller tvätta sängkläder och mössor oftare än vanligt. Lusen överlever bara något dygn utanför hårbotten.

Smitta

Lössen sprids framförallt genom kontakt huvud mot huvud. Borstar, kammar och mössor kan sprida huvudlöss men det är sällsynt eftersom lössen inte överlever mer än ett dygn utanför hårbotten. Man blir inte smittad med huvudlöss av djur.

Egenvård

På apoteket finns olika typer av lusmedel som tar död på både löss och ägg. De kan köpas receptfritt. Det är mycket viktigt att följa bruksanvisningen noga. Det är också viktigt att kamma håret med luskam varje dag i 14 dagar efter behandlingen för att se att alla löss är borta.

Döda ägg kan sitta kvar på hårstråna så hårstrået måste klippas bort för att ägget ska försvinna helt.

Även om alla i barngruppen eller i familjen ska undersökas, är det bara den som har löss som ska behandlas. Man kan inte behandla i förebyggande syfte eller för säkerhets skull. Det ökar bara risken för att lössen blir motståndskraftiga och att medlen inte har någon effekt.

Läs om rekommenderade läkemedel vid huvudlöss enligt Kloka Listan.

Fråga om råd

Om du undrar över något kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom två timmar genom att logga in på Vårdguidens e-tjänst Mina vårdkontakter.

Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, ring Vårdguiden på telefon 08-320 100. De som svarar kan även tala om på vilken vårdcentral du är listad.

Har sett en sån här rackare idag...

Inte på mig själv dock, men här ska kammas, i förebyggande!!
Gör det ni oxå!!

Nån som anmäler sig frivilligt till att luskamma mitt hår förresten??

Lär väl bara ta en par-tre timmar...


Kommentarer
Postat av: Hanna

Det var en traumatisk upplevelse med lössen igår... bläääää, Wille drömde om stora löss inatt... och hela min jäkla kropp kliade igår!! Fy fan vad vidrigt"!

2010-06-04 @ 10:40:26
Postat av: Helena

Ja, kan hända att några i personalen hausade upp det en aning... Men det kliade överallt på mig oxå, ända tills jag duschat och E kammat igenom håret och inte hittat nåt... Bara att hålla tummarna att de utrotas snart!

2010-06-04 @ 13:10:49
Postat av: Boolaane

Great web site! I love the content, pics and hard work!

2011-01-05 @ 11:48:02
URL: http://boolaane.blog24h.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback