Solen skiner!

Och jag är riktigt pigg känner jag!
Solen gör mycket! Måste nog gå ut en sväng sen, och starta kupévärmaren om inte annat, då det ändå är rätt många minus.
Sun920607.jpg

Solen
är en relativt vanlig typ av gul stjärna. Den befinner sig i centrum av vårt solsystem. Solsystemets åtta planeter, varav en är jorden, rör sig i cirkulära omloppsbanor runt solen. Solens utstrålande energi i form av ljus och värme som når jorden är en förutsättning för allt biologiskt liv på planeten jorden och den globala jämvikt som råder sedan miljarder år tillbaka i vädersystem och havsströmmar.

Energi är en fysikalisk storhet. Energi är något som medför förändring, rörelse eller någon form av uträttat arbete. Energi kan vara lagrad (potentiell energi eller lägesenergi) eller något som överförs. Ibland avses med energi helt enkelt utfört arbete.

SI-grundenheten för energi är joule (J), men även enheterna kalori (cal), voltamperesekund (V · A · s), wattimme (W · h) och elektronvolt (eV) används, mest beroende på att energi historiskt har tolkats som olika kvantiteter i olika fysikaliska sammanhang fram till 1900-talet. I SI (internationella måttenhetssystemet) används definitionen av energi och effekt tillsamman med grundenheten strömstyrka för att definiera övriga elektriska enheter. Genom detta får man ett enhetligt system av enheter där det klart framgår att elektrisk energi och till exempel mekanisk energi inte skiljer sig åt till sin natur.

Den totala energin i ett slutet system bevaras alltid och kan bara överföras från en energiform till en annan och aldrig skapas eller förintas. Detta faktum – energins oförstörbarhet – kallas energiprincipen.


Jag får ENERGI av SOLEN idag!
.
Och kanske för att jag sov så gott inatt, trots drömmar.
Jag var så frusen igår efter skidturen, och en varm, varm, lång dusch hjälpte inte.
Så jag kröp i mitt härliga, stora fleeceställ och drog på mig tjocksockar!
Och när jag skulle gå och sova så kände jag verkligen inte för att kliva ur de och lägga mig i en kall säng, så jag har sovit i hela fleecestället och tjocksockarna hela natten!
Och bara njtuti varenda gång jag vaknat till!
Trodde jag skulle börja svettas under natten, när jag återfått värmen, men icke.
Det var bara så himla, himla skönt!

E däremot tittade på mig imorse, från topp till tå, och sa
"Du är inte klok!! Om du fortsätter sova i det här så måste JAG öppna fönstret för att inte svettas!!"
.
Nähä, ut i solen var det!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback